Insect met tandwieloverbrenging

Dat de natuur een inspiratiebron is voor veel technische oplossingen is al lang bekend. Ook de tandwielkast blijkt nu geen uitvinding van de homo sapiens te zijn. Onderzoekers van Cambridge University hebben ontdekt, dat een bepaald insect in zijn jeugd een setje tandwielen aan de achterpoten heeft om de sprong te synchroniseren.

Issus coleoptratus

Issus coleoptratus.

De onderzoekers ontdekten dat de Issus coleoptratus in zijn jonge verschijningsvorm een soort tandwiel in de achterpootgewrichten heeft. Het insect heeft deze ‘mechanische versnellingsbak’ niet meer wanneer het eenmaal volwassen is. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking door het bestuderen van high-speed camerabeelden en het uitvoeren van een anatomische analyse hebben ontdekt .

Tandwieloverbrenging

De ‘tandwielen’ in de achterpoten van het jonge insect grijpen in elkaar wanneer het insect gaat springen zodat de achterpoten synchroon bewegen. Dankzij de tandwielen bewegen de achterpoten binnen 30 µs van elkaar. Deze overbrenging zorgt ervoor dat bij een sprong van de ene poot, de andere automatisch meegaat. De onderzoekers zijn van mening dat een dezelfde nauwkeurigheid niet mogelijk is via het zenuwstelsel omdat synchroniseren van de signalen tussen beide spieren meer tijd zou kosten.

Insect met tandwielen Cambridge University

De jonge Issus coleoptratus heeft in zijn jonge verschijningsvorm een soort tandwiel in de achterpootgewrichten.

Insecten vallen onder de geleedpotigen en hebben een uitwendig skelet. Ze moeten vervellen omdat hun huid niet meegroeit. Na de laatste vervelling verliezen de insecten de tandwielen, vermoedelijk omdat eventueel afgebroken tanden na de laatste vervelling niet meer kunnen worden vernieuwd.

Hoe de synchronisatie bij volwassen dieren verloopt, is niet bekend. Mogelijk zijn de poten van de volwassen Issus coleoptratus zo groot dat onderlinge wrijving voor synchronisatie zorgt. (foto: Burrows/Sutton)

Een uitgebreidere beschrijving van de tandwieloverbrenging vindt u op de website van Cambridge University.

Commentaar gesloten.