Grote tandwielkasten van binnen uit bewaken

HTWK Leipzig sensoren voor tandwielkasten

Florian Strakosch in het Smart iagnostics lab aan de HTWK Leipzig. In de klimaatkamer (links) werd het de tandwielkast gesimuleerd, de meettechniek (rechts) genereerde en evalueerde de radiosignalen (foto: Robert Weinhold/HTWK Leipzig).

Voor hun wetenschappelijke bijdrage aan de 15th Multi-Conference on Systems, Signals and Devices (SSD 2018) in maart dit jaar in Hammamet (Tunesië) werden Florian Strakosch en Prof. Faouzi Derbel van de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) beloond met een Best Paper Award.

De wetenschappers analyseren in hun onderzoek de voortplanting van elektromagnetische golven in oliegekoelde grote tandwielkasten. Dergelijke tandwielkasten vinden toepassing in bijzonder grote machines zoals dagbouwgraafmachines en tunnelboormachines.

Op basis van het onderzoek moeten in de toekomst draadloze sensoren voor diagnose van slijtage op basis van omstandigheden worden gebruikt. Daarmee zouden storingen nog sneller en nauwkeuriger kunnen worden herkend en daardoor dure stilstandskosten vermeden.

“Wij zijn trots op deze award omdat deze niet alleen een erkenning is voor ons werk op zich, maar door de internationale interesse ook de relevantie van dit nauw met de praktijk verweven thema duidelijk maakt. Deze positieve reactie bevestigt ons in onze benadering van het onderzoek, dat wij verder zullen verdiepen”, aldus Strakosch.

Signalen van binnen uit

Het onderzoek ontstond in samenwerking met de Mitteldeutschen Braunkohlengesellschaft (Mibrag), due zelf dagbouwgraafmachines met oliegekoelde tandwielkasten in gebruik heeft. Bewaakt worden deze machines – zoals in de betreffende industrienorm vastgelegd – door uitwendig aangebrachte trillingssensoren.

Om de toestand van de installaties nog exacter te kunnen diagnostiseren zouden sensoren binnen in de tandwielkast nodig zijn. Deze zouden daarvoor echter hun meetresultaten door de tandwielkastolie heen radiografisch moeten versturen en daarbij ook nog eens zo weinig mogelijk energie moeten gebruiken. Binnen in een tandwielkast is immers geen stroom voorhanden. Samen met de wetenschappers van de HTWK Leipzig werkt Mibrag er daarom aan deze uitdaging te overwinnen.

De bekroonde paper wordt t.z.t. gepubliceerd in de IEEE Xplore Digital Library en is tot die tijd op aanvraag verkrijgbaar bij de auteurs.

Florian Strakosch, Faouzi Derbel: Investigation of Radio Propagation in Moving Gear Oils, 15th International Multi-Conference on Systems, Signals & Devices (SSD), 2018.

Tags:, ,

Commentaar gesloten.